fbpx

CARA URUT BAYI YANG MUDAH

MENGURUT BAYI MENJALIN KASIH SAYANG

Sewaktu mengandungkan anak pertama saya, banyak yang saya belajar melalui blog-blog dan video mengenai cara penjagaan bayi baru lahir. Daripada cara bedung bayi hinggalah cara nak sendawakan bayi. Dan antara skill yang saya pelajari adalah cara mengurut anak.

Mengurut anak sebenarnya sangat menenangan untuk anak dan ibu itu sendiri. Melihat wajah anak yang tenang ketika diurut mampu meningkatkan level oxytocin dalam badan ibu dan secara langsung menambah susu badan ibu.

Jangan terkejut kalau masa urut tu, tiba-tiba basah lencun baju sebab susu dah mengalir keluar!

Mengurut juga boleh dijadikan satu rutin di waktu pagi dan lewat petang sebelum tidur, supaya anak selesa sepanjang hari dan ikatan kasih sayang antara ibu dan anak bertambah setiap hari.

Lebih-lebih lagi jika mengurut dengan Resty Oil Tasneem Naturel. Massage oil serbaguna ini merupakan minyak yang tak berminyak, berbau harum dan tidak panas. Gabungan Essential Oil premium seperti Grapeseed OIl, Lavender Oil, Sweet Almond Oil, Lemon Oil dan Rosemary yang mempunyai banyak manfaat pada bayi dan juga ibu mengandung.

Kaedah mengurut paling mudah yang saya belajar adalah daripada Baby Center. Langkah yang sangat mudah untuk diikuti. Saya cuba ringkaskan disini untuk bakal-bakal ibu ya.

Saling Berkenalan

Teknik-teknik ini sesuai untuk semua bayi yang belum merangkak. Untuk peluang kejayaan yang terbaik, jangan cuba mengurut sebelum atau selepas makan atau apabila dia memerlukan tidur sekejap.

Apabila anda berfikir dia sedia, sediakan diri anda di atas lantai dengan tuala dan semangkuk kecil minyak yang sesuai untuk urut. Jika bayi anda tidak selesa atau mula menangis sebelum anda selesai urut, berhenti dan berikan pelukan sebagai ganti.

Kaki Dan Peha

Kakinya adalah tempat yang baik untuk memulakan urutan, kerana mereka kurang sensitif berbanding bahagian-bahagian lain badannya. Menggunakan sedikit minyak, balut tangan anda di sekitar salah satu pahanya dan tarik ke bawah, satu tangan demi satu, memerah perlahan-lahan, seolah-olah anda sedang “memerah susu” daripada kakinya. Tukar kaki dan ulangi.

Buku Lali Dan Kaki

Ambil satu kakinya dan perlahan-lahan putarkan beberapa kali ke setiap arah, kemudian usap bahagian atas kakinya, dari buku lali ke jari kaki. Tukar kaki dan ulangi.

Tapak Kaki

Gunakan ibu jari anda untuk menyurih bulatan-bulatan pada tapak setiap kaki.

Jari kaki

Untuk menghabiskan urutan pada bahagian kaki, ambil setiap jari kaki antara ibu jari dan jari telunjuk anda dan tarik sehingga jari kakinya terlepas dari genggaman anda. Ulangi untuk semua 10 jari kaki bayi.

Tangan

Ambil salah satu tangannya di tangan anda dan ulangi usul memerah susu dari ketiaknya sehingga ke pergelangan tangannya. Kemudian, ambil tangannya dan perlahan-lahan putarkan pergelangan tangannya beberapa kali ke setiap arah. Tukar tangan dan ulangi.

Tapak Tangan

Surih bulatan-bulatan kecil pada tapak setiap tangannya dengan ibu jari anda.

Jari

Perlahan-lahan ambil jari bayi di antara ibu jari dan jari telunjuk anda dan tarik sehingga jarinya terlepas dari genggaman anda. Ulangi untuk semua jarinya dan kedua-dua ibu jari.

Dada

Rapatkan tangan anda bersama dalam kedudukan solat di atas kedudukan jantungnya. Kemudian, buka tangan anda perlahan-lahan, usap ke luar dan leperkan tapak tangan anda pada dadanya. Ulangi beberapa kali.

Dada (disambung)

Letakkan satu tangan anda di bahagian atas dadanya. Usap perlahan-lahan turun ke pahanya. Ulang, berselang-seli tangan, beberapa kali

Belakang

Tiarapkan bayi anda. Dengan hujung jari anda, surih bulatan-bulatan kecil pada kedua-dua belah tulang belakang bayi, dari leher ke punggung.

Belakang (disambung)

Selesaikan urutan dengan beberapa usapan yang panjang dan kuat, dari bahunya sehingga ke kakinya. Apabila anda telah selesai, pakaikan lampinnya dan peluk atau menyusukan dia. Dia mungkin akan tidur sekarang!

Semoga urutan begini dengan Resty Oil Tasneem Naturel menambat kasih sayang ibu dan anak! Selamat mengurut bersama Resty Oil Tasneem Naturel.

Klik Untuk Order

Ummu

Pengedar Tasneem Naturel Ipoh Perak

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop